Tarih Çeşitleri Ders Notları
Tarih Çeşitleri Hakkında Bilgi
Kapsamına Göre
Genel Tarih: Birden fazla toplumun tarihini birden inceler. insanlığı ve olayları bir bütün halinde ele alır (insanlık tarihi, dünya tarihi, Anadolu tarihi gibi).Özel Tarih: Bir devletin ve milletin tarihini ınceler. Olayları dil, din, ırk, mekan farkı gözeterek inceler (Türk tarihi, İslam tarihi, Osmanlı tarihi. Dinler tarihi, Sanat tarihi, Amasya tarihi gibi)
Tarih çeşitleri |
Konusuna Göre
Siyasi Tarih: Savaş, barış gibi siyasi olayları inceler.Medeniyet (Uygarlık) Tarihi: Bir veya daha fazla toplumun kültür ve medeniyet alanındaki değerlerini inceler (Orta Asya kültür tarihi, Mezopotamya tarihi gibi).
Zamana Göre
Rivayetçi Tarih: En eski tarihi eserler bu anlayışla yazılmıştır. Temsilci Heredot'tur (M.O. 5. yy). Roma ve İslam dünyasında da ilgi gören bu tarih anlayışına göre, olaylar hakkında efsanelere ve masallara dayanan bilgiler verilir. Genellikle yer ve zaman belirtilmiştır, ancak sebep-sonuç ilişkisi yoktur. Muhakeme ve tenkit metodu da olmadığından bilimsel değer taşımaz.Kronik (Kronolojik) Tarih: Tarihi olaylar sebep sonuç ilişkisine yer verilmeden, oluş sırasına göre aktarılır (Hitit Analları gibi).
Öğretici (Pragmatik) Tarih: Devletlerin resmi tarihleri olup, okuyucuya ahlaki, manevi ve milli duygular aşılamayı hedefler. Tek lider ve tek tanrılı dinlerin egemen olduğu toplumlardaki yaygın tarih anlayışıdır Olayın kahramanlarından dikkat çekecek şekilde bahseder. Daha çok olayların olumlu yönleri dile getirilir. Olaylardan ders alınması beklenir. Bu düşünce 19. yy.'a kadar tarih yazımında esas teşkil eder.
Neden-Nasılcı (İlmi-Arastırmacı) Tarih: Tarihi olaylar sebep-so-nuç ilişkisi içinde, yer ve zaman belirtilerek ve belgelere dayanılarak incelenir. 19. yy'dan itibaren gelişen tarih anlayışıdır.
Tarih çeşitleri, tarih çeşitleri nelerdir
Yorum Gönder