Tarih Çeşitleri


Tarih Çeşitleri Ders Notları

Tarih Çeşitleri Hakkında Bilgi

 Kapsamına Göre 

Genel Tarih: Birden fazla toplumun tarihini birden inceler. insanlığı ve olayları bir bütün halinde ele alır (insanlık tarihi, dünya tarihi, Anadolu tarihi gibi).

Özel Tarih: Bir devletin ve milletin tarihini ınceler. Olayları dil, din, ırk, mekan farkı gözeterek inceler (Türk tarihi, İslam tarihi, Osmanlı tarihi. Dinler tarihi, Sanat tarihi, Amasya tarihi gibi)

tarih çeşitleri nelerdir
Tarih çeşitleri


 Konusuna Göre 

Siyasi Tarih: Savaş, barış gibi siyasi olayları inceler.

Medeniyet (Uygarlık) Tarihi: Bir veya daha fazla toplumun kültür ve medeniyet alanındaki değerlerini inceler (Orta Asya kültür tarihi, Mezopotamya tarihi gibi).

Zamana Göre 

Rivayetçi Tarih: En eski tarihi eserler bu anlayışla yazılmıştır. Temsilci Heredot'tur (M.O. 5. yy). Roma ve İslam dünyasında da ilgi gören bu tarih anlayışına göre, olaylar hakkında efsanelere ve masallara dayanan bilgiler verilir. Genellikle yer ve zaman belirtilmiştır, ancak sebep-sonuç ilişkisi yoktur. Muhakeme ve tenkit metodu da olmadığından bilimsel değer taşımaz.

Kronik (Kronolojik) Tarih: Tarihi olaylar sebep sonuç ilişkisine yer verilmeden, oluş sırasına göre aktarılır (Hitit Analları gibi).
Öğretici (Pragmatik) Tarih: Devletlerin resmi tarihleri olup, okuyucuya ahlaki, manevi ve milli duygular aşılamayı hedefler. Tek lider ve tek tanrılı dinlerin egemen olduğu toplumlardaki yaygın tarih anlayışıdır Olayın kahramanlarından dikkat çekecek şekilde bahseder. Daha çok olayların olumlu yönleri dile getirilir. Olaylardan ders alınması beklenir. Bu düşünce 19. yy.'a kadar tarih yazımında esas teşkil eder.
Neden-Nasılcı (İlmi-Arastırmacı) Tarih: Tarihi olaylar sebep-so-nuç ilişkisi içinde, yer ve zaman belirtilerek ve belgelere dayanılarak incelenir. 19. yy'dan itibaren gelişen tarih anlayışıdır.


Tarih çeşitleri, tarih çeşitleri nelerdir
Share this article :
 

Yorum Gönder

 
Support : Ders notları | Ders notları pdf | Hukuk ders notları
Copyright © 2011. Ders notları - All Rights Reserved
İktisat İktisat ders notları Hukuk Biyoloji ders notları
Proudly powered by Blogger