Tarih Öncesi Çağlar


Tarih Öncesi Çağlar Ders Notları

Tarih öncesi çağlar, tarih öncesi çağlar hangileridir, tarih öncesi çağlar ders notları.

Tarih Öncesi Çağlar

Tarih bilimi için yazının bulunup kullanılması insanlık tarihinin en önemli dönüm noktalarının başında gelmektedir. Hatta tarih, yazının icadı ile baş-lamıştır. Yazının icadı tarihin başlangıcı kabul edilerek yazının bulunmasın-dan önceki devirlere Tarih Öncesi Devirler, yazının bulunmasından sonraki devirlere ise Tarih Devirleri denir. Tarih öncesi kendi arasında Taş Devri ve Maden Devri olarak ikiye ayrılır.

Taş Devri Kültürleri üç aşamada incelenir:

Eski Taş (Paleolitik - Kaba Taş) Devri,
Orta Taş (Mezolitik - Yontma Taş) Devri,
Yeni Taş (Neolitik - Cilalı Taş) Devri,

tarih öncesi çağlar
Tarih öncesi çağlar


Eski Taş Devri (M.Ö. 600000 - 10000) 

İnsanlık tarihinin en uzun dönemini kapsar. Bu devirde insanlar mağara ve ağaç kovuklarında barınmakta, doğada mevcut olan gıdalarla beslenmekteydi. İnsanlar tamamen tabiata bağlıydı. Avcılık ve toplayıcılıkla (meyve ve bitkileri) geçiniyorlardı. Bu devirde yapılmış olan bütün araç-gereçler ve silahlar taştan ya da kemikten imal edilmiştir.

Orta Taş Devri (M.Ö. 10000 - 8000) 

İnsanlar bu dönemde de mağara ve doğal barınaklarda yaşamışlar, avcılık ve toplayıcılıkla geçinmişlerdir. Paleolitik dönemin devamı gibidir. İnsan hayatında köklü değişiklikler olmamıştır. Devrin sonlarına doğru ateş bulunmuştur. Böylece hem ısınmış, aydınlanmış hem de vahşi hayvanların saldırılarından korunmıışlardır. İnsanlar avladıkları hayvanların resimlerini mağara duvarlarına çizmişler ve ilk sanat eserlerini yapmışlardır. Çakmak taşı, kemik ve ağaçlardan yaptıkları kesici, delici ve kazıcı aletler Yontma Taş Devrinin en önemli buluntularıdır.

Yeni Taş Devri (M.Ö. 8000 - 5500) 

Yeni Taş Devri (Cilalı Taş)  yiyeceğini doğadan temin eden insanlar bu devirde ilk defa ekip biçmeye başlamışlardır. Havaların ısınması ile insanlar doğal barınaklardan çıkarak, yaşamaya uygun ve tarıma elverişli akarsu kenarlarına yerleşmeye başlamışlardır. İlk üretim faaliyetleri bu dönemde başlamış arpa, buğday, darı gibi ürünlerin tarımı yapılmıştır.

Ekilen - dikilen tarla ve bahçelerin yabani hayvan ve saldırılarından korunması ihtiyacı insanları ekip - diktiğini beklemek için tarla ve bahçelerin kenarlarına küçük kulübeler kurmuşlar ve böylece Neolitik Deviride ilk yerleşik hayat ve köy kültürü başlamıştır.

Bu dönemde elde yapılarak güneşte kurutulan çanak ve çömlekler ateşte pişirilmek suretiyle daha sağlam ve daha kullanışlı bir hale getirilmiştir. Köpek, koyun, keçi ve sığır gibi hayvanlar bu dönemde evcilleştirildiler. Evlerine ocak ve fırınlar yaparak bu yapım tekniğinde de önemli ilerlemeler kaydettiler. Evlerinin odalarını ise duvar resim-leriyle süslediler. Küçük heykeller yapmaya başladılar.

Saz ve kamıştan yapılan kulübelerin yerini taş ve kerpiçten evler almaya başladı Neolitik Devir yerleşim merkezlerinin etrafında sur yoktu. Ancak evler aralık bırakılmaksızın yanyana inşa edilmek suretiyle sur yerini tutacak bir savunma hattı meydana getirmişlerdir.

Kalkolitik Devir (Bakır - Taş) 

Yeni Taş Devri'ni bir geçiş dönemi niteliğinde Kalkolitik Devir (Taş-Bakır) takip etmiştir.
Bu devirde madenlerden yararlanılmaya başlanmıştır. Yaygın olmamakla beraber en çok bakır madeni kullanılmıştır.
Kalkolitik Devir'de tarım daha da gelişmiş, çömlekler astar boya çekildikten sonra geometrik motiflerce bezenmiştir. Bu dönemin önemli bir özelliği yerleşim merkezlerinin biraz daha büyümüş olması ve etraflarının surlarla çevrilmesidir.

Maden Devri (M.Ö. 5000 - 3500) 

Ateşin bulunması, insanların madenleri eriterek günlük hayatta kullanmaları sonucunu doğurmuştur. Böylece taş ve topraktan alet ve eşyaların yerini, madenden yapılan eşyalar almıştır. Maden Devri insanların bilgi ve teknik seviyelerine göre işledikleri madenlerden hareketle bakır, tunç ve demir olmak üzere üçe ayrılmaktadır.

1. Bakır Devri 

İnsanlar ilk önce bakır madenini işlemeye başladılar. Bakırdan ev eşyaları ve silahlar yapıldı. Bakın, altın ve gümüşün işlenmesi takip etti. Altın ve gümüş, takı ve süs eşyaları yapımında kullanıldı,

2. Tunç Devri 

Zamanla madenciliğin gelışmesiyle bakır ve kalay karıştırılarak tunç elde edilmiştir. Bakıra göre daha sert ve dayanıklı olan bu alaşım daha çok tarım ve savaş aletleri yapımında kullanıldı. Kent devletlerinin kurulup gelişmeye başlaması bu devirde olmuştur.

3. Demir Devri 

İnsanlık tarihinin en önemli keşiflerinden birisi de tabiatta bol miktarda bulunan cevherden demirin elde edilmesidir. Diğer madenlere göre daha dayanıklı ve kullanışlı olan demir, uygarlığın gelişimine önemli katkılar sağlamıştır. Demirin kullanımı günlük hayatta da etkili olmuştur. Demir Devri'nde küçük kent devletlerinin yerini büyük devletler ve imparatorluklar almaya başlamıştır.


Tarih öncesi çağlar, tarih öncesi çağlar hakkında bilgi, tarih öncesi çağlar ders notları.

Tarih Çeşitleri


Share this article :
 

Yorum Gönder

 
Support : Ders notları | Ders notları pdf | Hukuk ders notları
Copyright © 2011. Ders notları - All Rights Reserved
İktisat İktisat ders notları Hukuk Biyoloji ders notları
Proudly powered by Blogger